Wat zijn de 3 belangrijkste soorten daken?

Het belangrijkste kenmerk van dit dak zijn de dubbele hellingen, die onder verschillende hoeken hellen. Deze staan ook bekend als piekkdaken, die je gemakkelijk kunt herkennen aan hun driehoekige contouren.

Wat zijn de 3 belangrijkste soorten daken?

Het belangrijkste kenmerk van dit dak zijn de dubbele hellingen, die onder verschillende hoeken hellen. Deze staan ook bekend als piekkdaken, die je gemakkelijk kunt herkennen aan hun driehoekige contouren. Een gewoon heupdak is de eenvoudigste vorm van heupdaken. Het dak heeft vier driehoekige vlakken met twee zijden langer dan de andere.

Normale heupdaken hebben meestal kleine zolderruimtes. Het halfheupdak is een hybride van heup- en zadeldakontwerpen. Het dak lijkt naar beneden op een gevel, maar eindigt bovenaan in een heup. Dwarsdaken zijn heupdaken boven L-vormige gebouwen.

Het ontwerp bestaat uit twee delen schilddaken die op het kruispunt van het gebouw met elkaar zijn verbonden. Er vormt zich een dakvallei waar de twee delen van het dak samenkomen. Neem contact op met uw dakbedekkingsaannemer voor meer informatie over heupdaken. Een zadeldak heeft twee schuine zijden die bovenaan samenkomen om een bergkam te vormen.

De twee hellingen vormen aan beide uiteinden driehoekige verlengingen. Technisch gezien is de driehoekige verlenging de gevel. Net als heupdaken komen zadeldaken ook in verschillende vormen voor. Net als andere daken bepalen de grootte, materialen en het type van uw zadeldak de bouwkosten.

Denk terug aan je eerste krijttekening van een huis. De kans is groot dat je een zadeldak hebt getekend. Het is eigenlijk een driehoek met de basis bovenop het huis en de twee kanten stijgen om de bergkam te ontmoeten. Hellingen kunnen drastisch variëren op het zadeldak, van steile ontwerpen in chaletstijl tot daken met een zachte kwaliteit.

Het Nederlandse zadeldak is een ander dak in combinatiestijl dat gebruikmaakt van designelementen van zowel zadeldaken als heupdaken. Een miniatuur zadeldak, of „gablet”, bevindt zich bovenop een traditioneel heupdak. Stel je een klassieke rode schuur voor met witte rand, en je hebt je net een gambrel dak voorgesteld. De twee zijden hebben elk twee hellingen, een steil en een zacht.

Het ontwerp maakt het gebruik van de bovenverdieping mogelijk als zolderkamer of loft. Het toevoegen van ramen aan de zijkanten van het gambrel-dak kan natuurlijk licht naar binnen brengen en het gebruik van het bovenste verhaal vergroten. De steile delen van gambrel-daken zijn goed zichtbaar, dus huiseigenaren moeten zorgvuldig rekening houden met het uiterlijk van hun dakspanen. Een traditioneel heupdak bestaat uit vier hellingen van gelijke lengte die samenkomen om een eenvoudige nok te vormen.

Er zijn echter variaties, zoals een halve heup met twee kortere zijden met dakranden. Als je een heupdak hebt, dan heb je je misschien al gerealiseerd dat het grootste deel van het dak zichtbaar is als je naar je huis kijkt. Het type en de kleur van dakshingles die u op een heupdak krijgt geïnstalleerd, vormt een groot deel van de algehele uitstraling van uw huis omdat het zo goed zichtbaar is. Het Louvre Museum in Parijs is een uitstekend voorbeeld van het mansardedak, dat zijn klassieke vorm ontleent aan de Franse architectuur.

Dit vierzijdige ontwerp met dubbele hellingen heeft zeer steile lagere hellingen, die vlak of gebogen kunnen zijn. Hoewel het mansardedak zijn oorsprong vond in Frankrijk, werd het al snel populair in de Verenigde Staten. De stijl laat huiseigenaren volledig gebruik maken van het bovenste verhaal met een overvloed aan binnenruimte op zolder en meerdere ramen, en het ziet er vooral aantrekkelijk uit wanneer dakkapellen worden toegevoegd. Als u de voorkeur geeft aan moderne huisontwerpen, zult u waarschijnlijk een schuurdak waarderen.

Deze „lean-to” -stijl lijkt op de helft van een traditionele gevel. Hoewel het al lang wordt gebruikt voor veranda's en toevoegingen, siert het schuurdak nu de hele structuur op ultramoderne gebouwen. De meeste schuurdaken hebben meestal lagere hellingen, met 4 op 12 en lager het meest voorkomend, hoewel steilere hellingen de afvoer van water zullen versnellen. Huizen met schuurdaken zijn meestal unieke structuren die de stijl en persoonlijkheid van hun eigenaren weerspiegelen.

Schuurdaken zorgen voor een aantal interessante mogelijkheden voor het plaatsen van ramen, van kleine rijen glazen ruiten direct onder het dak tot grote ramen aan de voorkant van het huis. Nederlands dak is eigenlijk een heupdak met aan beide uiteinden een kleine gevel. Het resultaat is een eenvoudigere toegang tot het onderste gedeelte van het dak met de extra voordelen van natuurlijk licht en extra ruimte. Het is een Frans ontwerp en is moeilijker te bouwen dan het heup- of zadeldak.

Het mansardedak heeft eigenlijk twee hellingen binnen één aan elke kant. Het onderste deel van de dakhelling is steiler zodat de helling van het dak nauwelijks begint. Hierdoor is er meer ruimte aan de binnenkant en ontstaat in de meeste gevallen extra ruimte. De meeste platte daken zijn niet echt 100% vlak, het zijn laaghellende daken die plat lijken, maar een beetje een helling hebben om het afstromende water mogelijk te maken.

Schuurdak lijkt op een plat dak maar heeft meer helling, het wordt vaak gebruikt voor toevoegingen of met andere dakstijlen. Een dakkapel is meer een aanvulling op een bestaand dak. Het is een raam en een dak (onder andere gevel, schilddak, plat) dat uit de bestaande helling van het dak steekt. Een functionele dakkapel creëert bruikbare ruimte uit het dak, waardoor natuurlijk licht en hoofdruimte worden toegevoegd.

Een M-vormig dak is in feite een dubbel zadeldak met twee schuine zijden die in het midden samenkomen met overeenkomstige hellingen aan elke kant. De eerder genoemde stijlen - zadeldaken, heupdaken, schokkerige daken, mansardedaken, gambreldaken en zoutkastdaken - zijn allemaal schuine daken. Een zadeldak komt misschien wel het meest voor en bestaat uit twee hellingen die elkaar ontmoeten op een gemeenschappelijke bergkam aan de bovenkant om een ondersteboven te vormen „v. Zadeldaken worden vaak geplaatst op huizen in ranch- of cottage-stijl, evenals op modulaire woningen.

Ze behoren tot de meest populaire dakstijlen in Noord-Amerika. Een heupdak heeft vier zijden die allemaal samenkomen om een bergkam te vormen op de top van het dak. Dit daktype is populair vanwege zijn duurzaamheid en prestaties in gebieden met sterke wind en zware sneeuw. Heupdaken zijn echter een van de duurdere opties en vereisen meer tijd en energie om te installeren vanwege het complexe ontwerp.

Zadeldaken zijn het meest voorkomende daktype in Amerika. Hoewel er veel variaties zijn op het zadeldak, hebben ze allemaal één ding gemeen, namelijk hun driehoekige vorm. Zadeldaken staan bekend om hun eenvoudige ontwerp, dat gemakkelijk te bouwen en goedkoper is dan andere soorten daken. Hoewel ze goed vocht afwerpen en voldoende zolderruimte bieden, zijn ze niet ideaal voor regio's die vatbaar zijn voor harde wind of orkanen.

Deze V-vormige stijl, ook bekend als een omgekeerd zadeldak, maakt een sterk designstatement en zal zeker opvallen in de buurt. Vlinderdaken zijn ook milieuvriendelijk, omdat ze regenwater verzamelen en goed passen bij grote ramen. Maar deze daken zijn ook moeilijk te installeren en zeer complex, waardoor ze veel duurder zijn. Dit type dak ziet er net zo uit als een gebogen dakvorm, gepopulariseerd door boeren die de opslagruimte in hun schuren willen vergroten.

Gebogen daken bieden een moderne, esthetisch aantrekkelijke uitstraling, en ze zijn milieuvriendelijk en relatief onderhoudsarm. Maar ze zijn ook moeilijk te ontwerpen en erg duur. Een metalen heupdak biedt de meeste duurzaamheid van elk gangbaar dakontwerp. Omdat heupdaken een naar binnen gerichte helling hebben, zijn ze ideaal voor regio's die gevoelig zijn voor sterke wind en veel sneeuw.

Het metalen heupdak valt weer op als het beste daktype voor gebieden met harde wind. Het sterkste heupdak heeft vier hellingen en is schuin op 30 graden. Nog niet zo lang geleden waren asfaltshingles, leisteen, klei of betontegels ongeveer de enige dakbedekkingsopties. Tegenwoordig bieden geavanceerde dakbedekkingsmaterialen een ongekende reeks alternatieven, evenals nieuwe looks voor bestaande materialen.

Geavanceerde zonnecollectoren integreren naadloos in bestaande gordelroos en genereren tot 1 kilowatt energie per 100 vierkante voet. Ze zijn vooral goed voor zonnige daken in verenigingen van huiseigenaren die typische zonnepanelen verbieden. Hoewel ze de energiekosten kunnen helpen compenseren met zonne-energie, kosten ze ook meer dan traditionele zonne-opties. Asfaltshingles zijn de meest voorkomende dakbedekkingsmaterialen in Amerika omdat ze effectief zijn in alle omgevingsomstandigheden.

De kwaliteit varieert sterk, dus vraag of ze slagen voor de ASTM D3161, Klasse F (110 mph) of ASTM D7158, Klasse H (150 mph) windtests en de AC438 duurzaamheid In elkaar grijpende panelen bootsen leisteen, klei of gordelroos na en weerstaan schade veroorzaakt door zware regenval (tot 8,8 inch per uur), winden van 120 mijl per uur, opbeurende cycli, hagel- en vriesdooicycli. Daarom zijn ze een economische, effectieve keuze voor natte, winderige regio's of gebieden die vatbaar zijn voor bosbranden. Sommige stalen daken met stenen coating zijn gegarandeerd voor de levensduur van het huis. Leistenen dakbedekking gaat meer dan 100 jaar mee.

Het brandt niet, is waterdicht en is bestand tegen schimmels en schimmels. Leisteen is effectief in natte klimaten, maar is duur, zwaar en kan gemakkelijk worden gebroken wanneer erop wordt getrapt. Houd hier rekening mee als je in een gebied woont dat hagel ervaart. Rubberen leisteen ziet er natuurlijk uit en kan met een mes worden gesneden voor ingewikkelde daken zoals die in Victoriaanse huizen.

Rubberen daken van leisteen kunnen 100 jaar meegaan, maar kunnen worden beschadigd door satellietschotels en lopen - dus kunnen ook vatbaar zijn voor schade door hagel, vergelijkbaar met leisteen. Dakbedekkingsprofessionals die zijn opgeleid om rubberen leisteen te installeren, zijn misschien moeilijk te vinden. Dakpannen van klei en beton zijn bestand tegen schade door tornado's, orkanen of winden tot 125 mijl per uur en zelfs aardbevingen, volgens A Summary of Experimental Studies on Seismic Performance of Concrete and Clay Roofing Tiles door de University of Southern California voor het Tile Roofing Institute. Ze zijn goed in warme, droge klimaten.

Ze hebben mogelijk extra ondersteuning nodig om hun gewicht te dragen, en ze zullen waarschijnlijk breken als ze verder lopen. Groene daken zijn bedekt met planten en kunnen de luchtkwaliteit verbeteren, waterafvoer verminderen en huizen isoleren om stedelijke warmte-eilanden te verminderen. Ze hebben echter extra structurele ondersteuning nodig, een dampremmende laag, thermische isolatie, waterdichting, drainage, waterfiltratie, grond, compost en planten. Hun geschatte levensduur is 40 jaar.

Deze zware dakbedekking bestaat uit lagen asfalt, teer of lijm bedekt met een aggregaat en is alleen voor platte daken. Teer- en grinddaken, ook voor platte daken, zijn het beste voor dakdekken met veel voetverkeer. Deze daken kunnen in de zomer plakkerig worden en het is moeilijker om sneeuw van deze daken te scheppen in vergelijking met gladde oppervlakken. Ze kunnen 20 tot 25 jaar meegaan.

Als u een nieuwbouw of een aanzienlijk dakverbouwing- of vervangingsproject plant, wilt u een beetje weten over de verschillende soorten daken en de voor- en nadelen van elk. Dus welk type dak is het beste voor uw huis? Bekijk onze gids voor meer informatie over verschillende soorten daken, en welke het meest energiezuinig, duurzaam en meer zijn. Het belangrijkste voordeel van dakkapel is dat het de bruikbaarheid van de zolderruimte van het gebouw vergroot. Dit soort daken kan worden opgebouwd uit bijna elk type dakbedekkingsmateriaal, maar onderscheidende soorten metaal zoals koper of zink kunnen een echt statement maken.

Hoewel de naam afkomstig is van het Latijnse „gamba” of het Franse „gamberal, wat een paardenhock of been betekent, is die naam voor dit type afkomstig uit de Verenigde Staten, met de Europese naam voor de stijl „stoeprand” of „stoeprand dak”. Dit type dak is duur maar zeer duurzaam en perfect te gebruiken voor kleine toevoegingen aan een ander type hoofddak - denk aan functies zoals koepels, tuinhuisjes en kraaiennesten. Dit type dak heeft een steile lagere helling die bijna verticaal is, een zachtere bovenhelling, en ze bieden ook wat opslag of extra leefruimte in de vorm van een zolder, zolder of zolderkamer. Zaagtanddaksystemen zijn echter duur om te installeren en te onderhouden vanwege hun gecompliceerde ontwerp; ze vormen ook een hoger risico op lekken en waterschade, waardoor ze niet aan te raden zijn voor gebieden met zware sneeuw of regenval.

Hoewel cederschuddaken ook relatief weinig onderhoud hebben, is het toch een goed idee om deze onderhoudstips te volgen om uw dak er zo goed mogelijk uit te laten zien en te laten functioneren. Basic zadeldaken kunnen alle soorten dakbedekkingsmaterialen gebruiken, inclusief maar niet beperkt tot asfaltshingles, cederdakspanen of shakes, leisteen en klei- of betontegels - vooral als u een standaard of standaard zadeldak bouwt. Nadat dat type structuur populair werd, werd het gebruikelijk om huizen te bouwen met dat type dak al toegevoegd, omdat het nog een verhaal of een halve verdieping van kamer toevoegt aan de structuur van het huis. Vlinderdaken zorgen ook voor grotere ramen - wat meer natuurlijk licht binnenbrengt - en PV-zonnepanelen zijn vrij eenvoudig toe te voegen, waardoor dit een steeds populairdere optie is voor gebieden die geschikt zijn voor dit type constructie, zoals de zuidwestelijke U.

Een type heupdak zonder gevels of verticale zijkanten, piramidedaken worden meestal gebruikt voor kleinere huizen zoals hutten en bungalows, of schuren, garages of andere bijgebouwen. Hoewel de soorten daken voor huizen variëren per klimaat, bouwstijl en persoonlijke voorkeur, is het goed om de soorten dakvormen en huisdakstijlen te begrijpen die gebruikelijk zijn in uw omgeving en voor uw specifieke soort huis. .