Wat is het beste materiaal voor het dak en waarom?

De meest duurzame soorten dakbedekking zijn leisteen en kleitegels, maar ze zijn duurder dan materialen zoals metaal of hout. Functionele dakbedekkingsalternatieven zoals groene daken en dakspanen op zonne-energie behoren tot de duurste soorten.

Wat is het beste materiaal voor het dak en waarom?

De meest duurzame soorten dakbedekking zijn leisteen en kleitegels, maar ze zijn duurder dan materialen zoals metaal of hout. Functionele dakbedekkingsalternatieven zoals groene daken en dakspanen op zonne-energie behoren tot de duurste soorten. Het vervangen van een oud dak is een van de beste en meest winstgevende manieren om in een huis te investeren. Asfaltroldakbedekking is gemaakt van grote rollen van hetzelfde materiaal dat wordt gebruikt in asfaltshingles.

Gebruikt voor relatief vlakke plaatsen, zoals schuine schuurdaken, wordt roldakbedekking geïnstalleerd door stroken in de lengte over het dak te leggen in overlappende banen. De dakbedekking van asfaltrollen zal naar verwachting maximaal 5 tot 10 jaar meegaan. Het verkrijgen van de maximale levensduur van de dakbedekking is eigenlijk gewoon een kwestie van het uit de buurt houden van vuil en snel eventuele lekke banden of schade verhelpen. Asfaltroldakbedekking wordt normaal gesproken geïnstalleerd op daken met een relatief vlakke piek, dus een huis van 2.000 vierkante meter heeft zeer dicht bij 2.000 vierkante meter dakoppervlakte.

Van composiet asfaltshingles kan worden verwacht dat ze 15 tot 40 jaar meegaan, afhankelijk van de kwaliteit van de gekozen materialen. Sommige kiezeldaken kunnen zelfs 50 jaar meegaan. De meeste fabrikanten van dakspanen bieden een scala aan producten in verschillende gewichten en verschillende levensverwachtingen. Fabrikanten zoals Owens Corning, GAF of Certainteed komen met dienovereenkomstig hoogwaardige garanties die een halve eeuw duwen.

Houten dakspanen zijn gemaakt van dunne, wigvormige stukken natuurlijk hout, zoals ceder of gele den, die zijn gezaagd uit boomstammen. Ze zorgen voor een uiterst aantrekkelijk dak, maar zijn lastig te installeren en niet geschikt voor de meeste doe-het-zelvers. Houd er rekening mee dat de toenemende brandgevaren in sommige regio's wettelijke beperkingen hebben veroorzaakt op het gebruik van houten dakbedekkingsmaterialen. Ze zijn geen goede keuze op elke locatie waar seizoensgebonden natuurbrandgevaren zijn.

Houten shingle daken zijn gemiddeld ongeveer 25 tot 30 jaar lang, hoewel soms een langere levensduur wordt bereikt op locaties waar het dak milde omstandigheden ervaart en vrij blijft van puin. Zorgvuldig onderhouden houten dakspanen kunnen 50 jaar meegaan. Om de levensduur van een houten shingle dak te verlengen, moet u gespleten en gebarsten dakspanen onmiddellijk vervangen en het dak mosvrij houden. Houtshakes zijn een dikker materiaal dan houten gordelroos, en er kan worden verwacht dat ze beter bestand zijn dan houten gordelroos tegen weer en UV-stralen.

Ze zijn niet geschikt voor de meeste doe-het-zelvers om te installeren, waarvoor professionele installatie vereist is. Net als houtshingles kunnen shakes beperkt zijn in regio's waar bosbranden een bekend gevaar vormen. Zowel de materialen als de installatie zijn duurder voor shakes dan voor houten gordelroos. Je kunt er meestal op rekenen dat shakes ongeveer 50 procent duurder zijn dan gordelroos.

Dakpannen van kleipannen gaan routinematig 100 jaar of langer mee als ze goed worden onderhouden. Het nadeel van tegeldaken is geen verval, zoals bij houtschudden of gordelroos, noch het langzaam afstoten van minerale korrels, zoals bij composiet gordelroos. Kraken is eerder wat pannendaken kan verdoemen. Dit is een dak dat gemakkelijk 100 jaar meegaat of nog veel meer.

Er zijn nog leistenen daken in bedrijf die letterlijk honderden jaren oud zijn. Om dit soort levensduur te bereiken, vervangt u onmiddellijk alle gebroken leisteen tegels die u ziet. Zorg ervoor dat alle flitsen correct zijn geïnstalleerd en in goede staat verkeren. Wanneer uw koperen flitser zwart is geworden, is het tijd om deze te vervangen.

Dat zijn echter de enige kosten die ooit zijn gemaakt. Behalve onderhoud en reparaties, die aanzienlijk kunnen zijn, hoeft een goed gebouwd leisteen dak 100 jaar of langer niet te worden vervangen. Dus, zo hoog als de kosten van een leisteen dak om te installeren, het is redelijk wanneer de kosten gedurende vele decennia worden afgeschreven,. Hier zijn 12 dakbedekkingsmaterialen waarmee u rekening moet houden als het tijd is om uw dak te vervangen.

Gewalst dakbedekkingsmateriaal is de steunpilaar van laaghellende woondaken, evenals bijgebouwen zoals winkels en schuren en andere utilitaire constructies. Gewalste dakbedekking bestaat uit lange rollen met mineraal geïmpregneerd en met asfalt geïmpregneerd materiaal bedekt met minerale korrels. Elke rol is ongeveer 100 vierkante meter dakbedekking en ongeveer 3 voet breed. Deze grootformaat stroken dun dakbedekkingsmateriaal bieden een snelle, handige en goedkope manier om een gebouw met schuin dak te bedekken als een werkplaats waar uiterlijk niet belangrijk is.

Gewalste dakbedekking kan worden aangebracht met de fakkelmethode of met dakspijkers. Opgebouwde dakbedekking (BUR) is een van de oudste opties voor materiaal voor platte daken of daken met een zeer lage helling. BUR-systemen zijn gebouwd met verschillende lagen dakleer geïmpregneerd met asfalt dat heet wordt aangebracht. Het vilt wordt aangebracht in overlappende lagen om een barrière van twee tot vier lagen dik te vormen, waarna een laag fijn gemalen steen wordt ingebed in hete teer over de bovenkant om een zeer duurzaam en ondoordringbaar dak te creëren.

Asfaltcomposiet gordelroos is het meest populaire dakbedekkingsmateriaal in Noord-Amerika. Gemaakt van een glasvezelbasis bedekt met asfalt en minerale korrels, zijn deze gordelroos met drie lipjes een allround goede keuze voor de meeste dakbedekkingsbehoeften voor thuis. Ze worden meestal geleverd met een garantie van 20 tot 30 jaar, en het vervangen van individuele gordelroos die beschadigd zijn, is een vrij eenvoudige klus. Vrijwel elk dakbedekkingsbedrijf is bekend met het installeren van deze singles.

Composiet dakspanen blinken uit in buigen en aanpassen aan de bewegingen van een dak als gevolg van uitzetting en samentrekking. Asfaltshingles gaan ongeveer 15-30 jaar mee. Ze zijn verreweg het populairste dakbedekkingsmateriaal vanwege hun kosteneffectiviteit. Dit dakbedekkingsmateriaal moet tussen de 30 en 50 jaar meegaan.

Houtshingles zijn meestal gemaakt van brandwerend hout zoals ceder of redwood. Als het gaat om energie-efficiëntie, is hout een natuurlijke isolator, houten dakspanen zijn van nature ongeveer twee keer zo efficiënt als asfaltshingles. En omdat ze 100% natuurlijk zijn, zijn asfaltshingles een van de meest duurzame dakbedekkingsmaterialen op de markt. Metalen dakbedekkingsmaterialen gaan ongeveer 30-50 jaar mee.

Gemaakt van staal, koper, zinklegering of aluminium, metalen daken zijn iets duurder dan hun asfalt- en houten tegenhangers. Dat gezegd hebbende, zijn ze aanzienlijk duurzamer. Niet alleen zijn de meeste metalen daken gemaakt van gerecyclede materialen, veel zijn ook zelf 100% recyclebaar. Een dak gemaakt van leisteen kan wel 75-150 jaar meegaan.

Een van de oudste dakbedekkingsmaterialen, leisteen is ook een van de duurste. Leisteen is een van de duurste materialen omdat het het grootste deel van een eeuw meegaat, en als het dak goed is gebouwd, meer dan 150 jaar. Daarom is leisteen een ongelooflijk duurzaam dakbedekkingsmateriaal. Dakbedekkingsafval (met name asfaltafval) is goed voor 3% van al het afval op stortplaatsen.

Dit komt omdat huiseigenaren de meeste dakbedekkingsmaterialen elke 30-50 jaar moeten vervangen. Een dak dat drie keer zo lang meegaat als de concurrentie veel beter is voor het milieu. Sinds 1990 heeft het team van Bill Ragan Roofing de inwoners van Nashville geholpen het perfecte dak voor hen te vinden. Leisteen heeft een natuurlijke neiging om te splitsen in vlakke platen, waardoor dit de ideale natuursteen is om daken te bedekken.

Hoewel we de energie-efficiëntie van de meeste dakbedekkingsmaterialen berekenen in termen van hoeveel energie ze besparen, genereert zonneglas eigenlijk zijn eigen energie. Je denkt hier misschien pas over na een ontmoeting met je plaatselijke dakbedekkingsaannemer, maar je moet nadenken over de look die je wilt dat je dak heeft. De betere route is om schattingen op te vragen van verschillende erkende en verzekerde dakaannemers die gespecialiseerd zijn in het type dak dat u wilt. Afgezien van hun lange levensduur hebben de verschillende dakbedekkingsmaterialen elk hun eigen kenmerken, zowel positief als negatief, die een aanzienlijke impact kunnen hebben op uw investering.

Als zodanig kunnen reparaties aan betegelde daken het beste worden overgelaten aan professionals die weten hoe ze moeten manoeuvreren bij installatie en onderhoud. Omdat leisteen de neiging heeft zich af te splitsen in dunne platen, is het gemakkelijk te ontginnen, waardoor het ideaal is voor dakbedekking. Traditionele tegels zijn gemaakt van terracotta klei, maar er zijn ook keramische pannendaken (gemaakt van gebakken klei), evenals betonnen pannendaken. EPDM-daken zijn milieuvriendelijk omdat ze vaak van gerecycled materiaal zijn gemaakt en zelfs economisch vriendelijk kunnen zijn, werken als isolator in de winter en als warmtereflector in de zomer om uw woning op een geschiktere temperatuur te houden en de behoefte aan centrale verwarming of koeling te verminderen.

Ik zal binnenkort verhuizen van Europa naar Tempe, Arizona en wil graag een verbouwing voorbereiden voor mijn huis, dat een zadeldak heeft, op een bakstenen structuur, typisch voor woonhuizen in de jaren vijftig tot begin jaren zeventig. Er zijn veel opties voor dakbedekkingsmaterialen beschikbaar en hier is een overzicht van enkele van de meest populaire. Aangezien een typische huiseigenaar zelden meer dan 30 of 40 jaar in een huis woont, waarin ze slechts één keer opnieuw kunnen afbouwen, zorgen asfaltshingles voor de meeste huiseigenaren een redelijk kosteneffectief dakbedekkingsmateriaal. Krijg dan wat referenties, rijd langs huizen die ze van 5-15 jaar geleden hebben bedekt om te zien hoe de daken die ze hebben geïnstalleerd standhouden.

.